גישור מה שמפריד
לנו רוב הזמן מאד ברור שאנחנו אוהבים את הילדים שלנו ושהיחסים איתם חשובים לנו מאד, אבל אי אפשר לקחת כמובן מאליו שילד יודע שמערכת היחסים
מאמרים ודברים שיש לי לספר לכם
ועונש מהסוג הגרוע- של הרחקה.
עכשיו תאמרו – "אבל אסור לקבל אלימות". מה, ניתן לילד להרביץ? פה יש שיגידו- איך יכול להיות שמשלימים עם אלימות??
לפעמים חושבים שלהתנגד לענישה של הילד, פירושו לקבל את המכות.
זו טעות שקורית לפעמים כשעוד לא מכירים את הגישה.
אז כדי להבהיר- אין ויכוח שלהרביץ לאחרים זה משהו שאינו מקובל. השאלה היא איך מתמודדים?
האם זה אומר שצריך לתת לו להרביץ? לא!.
ההתבוננות הנפוצה על אגרסיביות אצל ילדים,
יוצאת מנקודת הנחה שילד הוא "לוח חלק"- ואז מטרת הגננת היא ללמד שאין מקום לאלימות.
זו נקודת מוצא שנשענת על הגישה ההתנהגותית, שהיא מאד רווחת בחברה שלנו, כמעט האוטומט של כולנו- שלפיה כל ההתנהגות בעצם מעוצבת מבחוץ.
בגישה ההיקשרותית התפתחותית– אנחנו רואים את ההתנהגות כקצה הקרחון בלבד, סימפטום, ותמיד נסתכל יותר לעומק-על הצרכים והרגשות מתחת.
זה יגיע יותר מאוחר.
הילד כאמור יתיישר, כדי לא להסתכן בזה שנתרחק ממנו, אבל הוספנו תסכול שיתבטא אחר כך בצורות אחרות. אולי כשיגיע הלילה, יהיה לו ממש קשה ללכת לישון. כשלא מבינים את הקשר בין פרידה-תסכול- בהלה-מרדף, זה נראה לא קשור, אבל זה לגמרי קשור. ויש לזה עוד המון המון מחירים במערכת היחסים.
כמובן שבגן הצוות אחראי לשלומם וביטחונם של כל הילדים, אבל כששולחים פעוט לעונש בעצם שמים עליו את האחריות, בעוד שמי שאמור לקחת אחריות פה זה המבוגרים.
קודם כל להשגיח ולהיות קרוב לילדים. לתווך סיטואציות ולשים לב אם ילד מגיע לתסכול- להציע לו אלטרנטיבות מגקובלות לפני שהמכה מגיעה.לפעמים זה קורה מהר ולא מצליחים למנוע, ואז ברור שצריך להפריד, אבל הייתי הולכת עם הילד הצידה ולא מרחיקה אותו לבדו. חשוב לתת מילים לרגש שלו, ואלטרנטיבה שכן מקובלת לבטא אותו.
יש משמעות לקשר של הילד עם הגננת ולאמון שיש לו בה, זה אחד הדברים שיכולים לעזור מאוד למתן את התוקפנות. הילד זקוק להרגיש שהיא באותו צד איתו. כשזה לא ככה, והגננת מרחיקה אותו "לחשוב" לפעמים זה מחמיר את התסכול ואת האגרסיביות שלו.
במקום זה, לשנות סיטואציה- לצאת החוצה, להקריא סיפור וכו.
6. התבוננתי בתמונה הגדולה יותר- האם יש בחיים שלה פרידות או מקורות אחרים לתסכול שאפשר לצמצם? להוריד מעט את המשא מעל הכתפיים שלה?
כמובן שבגן, בסיטואציה עם הרבה ילדים, לא תמיד יתאפשר לתת יחס אישי, ולפעמים למען השמירה על יתר הילדים- צריך להפריד ולהרחיק את הילד הסוער.
אבל אז כאמור, הייתי עושה את זה כשאחת הגננות איתו. לא כעונש, ולא כשהוא מורחק לבדו.
אם זה לא ניתן וחייבים להרחיק את הילד למען שמירה על האחרים, ואין מי שיכול להיות איתו, אפשר ליצור גשר לחיבור הבא, למשל: "אחרי התור במשחק הזה אתה תחזור". לא כתנאי או כתלות בהתנהגות שלו, אלא הזמנה אמיתית להיות איתנו. זו המשמעות של לקחת אחריות על הסיטואציה כמבוגרים, ולא להעביר אותה לילד. זה גם חלק משמירה על משמעת מתוך הובלה. זה עוד יותר רלוונטי כשהילד נתקע ב"עמדת אלפא".
מנסה לא להתנצח איתה ולחנך אותה אלא לראות אם תוכלו להיות באותו צד כדי לעזור לילד במצבים הללו, תוך הגנה על הילדים האחרים.
מה דעתכם?
פה תוכלו ללמוד עוד מה עושים כשהילדים בוכים הרבה או מרביצים
וכאן תוכלו לקרוא על כל הדרכים בהן תוכלו ללמוד איתי!
רותי דריאל
לנו רוב הזמן מאד ברור שאנחנו אוהבים את הילדים שלנו ושהיחסים איתם חשובים לנו מאד, אבל אי אפשר לקחת כמובן מאליו שילד יודע שמערכת היחסים
פעם בכמה זמן חוזרת השאלה- בהדרכות אישיות, בסדנאות- מה אנחנו עושים כשהילד מתנהג בצורה לא מקובלת? נניח נותן מכה או מתחצף וכו. אז אנחנו מדברים הרבה
והפעם- פוסט על הובלה, שמתבסס על מאמר של ד"ר ניופלד שתירגמתי עבורכםן, ונקרא: "האם לילד.ה שלכם יש תסביך אלפא?", הוא טיפה ארוך, אבל מקיף, וממליצה